Juho Sinisiä ja muunkin värisiä ajatuksia

Putooako taivas seuraavaksi eteläisellä pallonpuoliskolla?

Taivas on pudonnut jo niskaan useassa Yhdysvaltain osavaltiossa, Kanadassa, Uruguayssa ja Etelä-Afrikassa. Onko seuraava huumeanarkiaan vaipuva valtio Uusi-Seelanti?

Uuden-Seelannin hallitus julkisti äskettäin vuoden 2020 kansanäänestyksen yksityiskohdat. Tuolloin äänestetään vaalien yhteydessä siitä, tulisiko kannabiksen käyttö, hallussapito, luvanvarainen myynti ja rajattu omatarvekasvatus sallia. Oikeusministeri Andrew Littlen mukaan kansanäänestys on sitova, ja hallitus aikoo kunnioittaa äänestäjien tahtoa.

 

Maan hallitus on jo alkanut työstää lakipakettia siltä varalta että kansanäänestyksessä Kyllä-äänet voittavat. Mainonta kiellettäisiin, ja sosiaaliset käyttötilat olisivat mahdollisia, tosin luvanvaraisia. Kansanedustaja Chlöe Swarbrickin mukaan käyttö rajoitettaisiin yksityisiin tiloihin tai edellämainittuihin sosiaalisiin käyttötiloihin. Mainonnan kieltoa perustellaan uuden “Big Tobaccon” syntymisen estämisellä, sekä tietenkin nuorten käytön vähentämisellä.

 

Uusi-Seelanti painii synteettisten kannabinoidien käytön aiheuttamien ongelmien kanssa, johon kannabiksen laillistamisen toivotaan auttavan. Koska – tottapuhuen – ihmiset hakeutuvat synteettisten kannabinoidien pariin juuri siksi, että sen toivotaan (ja jopa mainostetaan) aiheuttavan kannabispäihtymystä muistuttavan tilan. Näin ei kuitenkaan ole, vaan sivuvaikutukset ja jopa myrkytykset ovat todennäköisiä. Jos kannabis laillistetaan, synteettisten kannabinoidien markkinat putoavat kuin sakkaava lentokone.

 

Oikeusministeri Littlen mukaan tärkeimmät syyt laillistamiselle olisivat kokonaishaittojen vähentäminen ja nuorten käytön ehkäiseminen. Luomalla säännellyt markkinat kerättäisiin verotuloja, joita voitaisiin kohdentaa mm. (nuorten) ehkäisevään päihdetyöhön. Toissijaisiksi syiksi Little nimesi mm. jengien toimeentulon vähentäminen ja vankilapopulaation (joista epäsuhteellisen suuri osa on alkuperäiskansa maorien edustajia) vähentäminen.

 

Tammikuisen kyselyn mukaan 60 prosenttia uusiseelantilaisista äänestäjistä kannattaa laillistamista, kun taas 24 vastustaa sitä. Kuusitoista prosenttia ei ole päättänyt kantaansa.

 

https://twitter.com/_chloeswarbrick/status/1125505577407266816

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Taivas putoaa kannabiksen kieltolakia kannattavien päälle. Heidän pelkonsa eivät toteudukkaan. Heidän puheensa ei kestä päivänvaloa ja se on heidän pahin pelkonsa. Kannabiskupla puhkeaa

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Kannattaa lukea:
https://www.hs.fi/tiede/art-2000006042450.html

"Psykoosi tarkoittaa tilaa, jossa ihmisellä on huomattavia vaikeuksia erottaa, mikä on totta ja mikä ei". Onko noista Suomessa pulaa, psykoosin vaivaamista ?

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Luettu on. Niinikään kannattaa lukea em. tutkimukseen liittyen esim. tämä:
https://qz.com/1577750/the-study-connecting-cannab...

"It’s also important to note that the Lancet paper focused on daily users of high-potency cannabis, rather than those who only smoke occasionally; as might be expected, some of the clearest evidence of risk, such as the recent Lancet paper, focuses on heavy users. Furthermore, the authors point out that many daily users did not develop a psychotic disorder; their findings on the percentage of psychosis cases that could be prevented is based on statistical analysis, but further work is necessary to identify the other relevant factors."

Toisin sanoen ei ole päihteen tai kohtuukäyttäjien vika, jos jotkut vetävät vahvaa versiota päihteestä kaksin käsin. Sitäpaitsi kieltolaki ei ole psykooseja estänyt, olisiko aika kokeilla haittojen vähentämiseen (eikä maksimoimiseen) tähtäävää politiikkaa?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

"Onko noista Suomessa pulaa, psykoosin vaivaamista ?"
Ei ole, taas viikonloppu tulossa ja nakkikiskojen jonot täynnä, päihde joka laukaissut psykoosin ei kuitenkaan ole kannabis, vaan kansanpäihde alkoholi.
"Kolmella prosentilla suomalaisista esiintyy elämänsä aikana vähintään yksi psykoosijakso, joista 0,9 prosenttiyksikköä liittyy skitsofreniaan, 0,4 prosenttiyksikköä alkoholin liialliseen käyttöön, 0,35 prosenttiyksikköä vakavaan masennukseen ja 0,32 prosenttiyksikköä skitsoaffektiiviseen häiriöön"
https://fi.wikipedia.org/wiki/Psykoosi

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Täytyy myös muistaa tutkimuksessa käytetyt sanamuodot, assuming causality - vs aiempi data...
"The researchers suggested that if high potency cannabis was no longer available, the incidence of psychosis in Amsterdam would be expected to halve from 37.9 to 18.8 per 100,000 people per year, while in London, it would fall from 45.7 to 31.9 per 100,000 people per year.
The research follows observational studies which have supported a causal link between cannabis use and psychosis, although none has previously shown that patterns of cannabis use can influence rates of psychosis on a national level."
https://www.thejournal.ie/cannabis-psychosis-study...

Toimituksen poiminnat