Juho Sinisiä ja muunkin värisiä ajatuksia

Hamppu uudella mantereella – USA:han kohdistuu pian painetta kahdelta rintamalta

Tästäkään uutisesta et todennäköisesti ole kuullut, mutta Meksikon korkein oikeus päätti jälleen, että kannabiksen kategorinen kielto on maan perustuslain vastainen. Tämä oli oikeudelta viides vastaava päätös, ja Meksikon lain mukaan ennakkotapauksesta tulee parlamenttia sitova kun se on viides vastaava päätös vastaavanlaisissa tapauksissa.

 

Kannabiksen käyttäjät ja kasvattajat voivat nyt vedota korkeimman oikeuden päätökseen puolustuksessaan, ja ennakkotapauksen mukaan heitä ei voida enää tuomita – kannabiksen käyttö ja kasvatus omaan käyttöön on Meksikossa perustuslaillinen oikeus. Varsinainen laki ei ole ajan tasalla, ja korkein oikeus antoikin lainsäätäjille yhdeksänkymmentä päivää aikaa muuttaa lakia. Millaiseksi tuleva laki muotoutuu on vielä epäselvää.

 

Joulukuussa virkaan astuva presidentti Andres Obrador on antanut ymmärtää[1], että hänen hallituksensa tavoitteena on kannabiksen täysi laillistaminen. Yhdysvalloissa on uuden käänteen seurauksena alkanut kuulua entistä enemmän soraääniä liittovaltion kannabispolitiikkaan liittyen, ja Trumpin hallintoa kehotetaan seuraamaan Kanadan – ja tuotapikaa Meksikon – esimerkkiä. Laillistamiselle löytyy tukea molemmilta puolilta maan poliittista spektriä: demokraattien keskuudessa laillistamista puoltaa 75 prosenttia ja republikaaneistakin 53 prosenttia[2].

 

Yhdysvaltain osavaltioista yhdeksän ja Washington D.C. ovat laillistaneet kannabiksen viihdekäytön, kolmekymmentä lääkekäytön, ja ylihuomisen välivaaleissa laillistamisesta jossain muodossa äänestetään Michiganissa, Missourissa, Pohjois-Dakotassa ja Utahissa, mutta liittovaltiotasolla kannabis on edelleen laiton ns. Schedule I -huume. Liittovaltion kiellosta huolimatta laillinen kannabis on onnistunut kasvamaan monien miljardien (erään arvion[3] mukaan 8,5 miljardin) bisnekseksi vain muutamassa vuodessa.

 

Siinä missä presidentti Trump on osoittanut[4] jonkinverran avoimuutta kannabisreformia kohtaan, hänen oikeusministerinsä Jeff Sessions on kieltolain vankkumaton kannattaja. Molempien puolueiden kongressiedustajien läpi ajamien lakien ansiosta hänen päälliköimänsä oikeusministeriö on tähän mennessä epäonnistunut yrityksissään ajaa osavaltioiden lakien yli. Osavaltioiden oikeudet (states' rights) ovat Yhdysvaltojen sisäpolitiikassa tärkeä konsepti.

 

Alan toimijat ovat pelänneet, että Yhdysvaltain jäädessä kehityksestä jälkeen naapurimaiden tuottajat valtaavat mantereen lailliset kannabismarkkinat. Nähtäväksi jää, monenko osavaltion pitää toimia asiassa oma-aloitteisesti ennen kuin liittovaltion kanta muuttuu.

 

 

 

[1] https://www.newsweek.com/legal-north-american-marijuana-market-possible-1047887

 

[2] https://www.forbes.com/sites/tomangell/2018/10/22/marijuana-support-grows-two-out-of-three-americans-back-legalization-gallup-says/#481c67fe238b

 

[3] https://www.forbes.com/sites/thomaspellechia/2018/06/26/in-2017-beyond-u-s-enjoys-the-highest-legal-cannabis-market-share-worldwide/#41fc7a422d20

 

[4] https://www.newsweek.com/donald-trump-marijuana-legislation-jeff-sessions-967431

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Yhdysvallat tulee ottamaan järjen käteen ja lopettavat järjettömän kannabiksen kieltolain. Seurauksena on se että jopa Suomenkin poliittisen johdon on mukaututtava siihen. Toki olisi mukavaa jos poliittinem johto olisi nyt jo hereillä mitä kannabiksen ympärillä tapahtuu.

Laillisesti kannabikseen saa jo rahojaan sijoittaa, silti käyttäjiä rangaistaan.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Itse uskon, että seuraavan presidentin hallinto viimeistään höllentää kannabiksen luokitusta Schedule III:een, josta löytyy jo pillerimuotoinen THC eli Marinol.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Näin siis Syntisessä Suuressa Maailmassa.

Mutta ei pelkoa, pikkuinen Suomi tulee pysymään viimeiseen asti Kauheista Huumemömmöistä vapaana! Etenkin Kauheasta Kannabiksesta, tuosta kuuluisasta porttihuumeesta (porttihuume, koska jo sen ensimmäinenkin kokeilu avajaa Helvetin Portit selkosen selälleen sitä kokeilemaan erehtyneelle syntiselle). Suomessa kieltolakia korkeintaan kiristetään ja laajennetaan. Jo lakien lieventäminen, puhumattakaan lakien perumisesta on varsin mahdotonta tälle körttikansalle.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Tuoltahan tuo pitkään vaikutti, eikä kukaan päättäjä itse laillistamisesta vielä juuri puhu muutamia irrallaan olevia kommentteja lukuunottamatta (Ahtisaari, Jugner jne), mutta THL on pääjohtaja Eskolaa myöden jo dekriminalisaation kannalla, joten ei tässä tuskin kiristämään tulla, mutta luvattoman hitaasti nuo kehityksen rattaat siellä pohjolassa pyörii.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

https://www.aamulehti.fi/a/201292385

"Meksikosta tulee luultavasti seuraava maa, joka sallii kannabiksen viihdekäytön. Senaattori Olga Sánchez, josta on tulossa maan sisäministeri, aikoo tehdä asiasta aloitteen maan parlamentissa torstaina."

Toimituksen poiminnat