Juho Sinisiä ja muunkin värisiä ajatuksia

Valvotut huumeidenkäyttötilat – tapaus Sydney

Australian Sydneyssä on ollut valvottu huumeidenkäyttötila vuodesta 2001. Sillä on ollut historiansa aikana noin 15 000 asiakasta, keskimäärin noin 150 asiakasta per päivä. Se on valvonut yli kuuttatuhatta yliannostusta, joista pyöreät nolla on johtanut kuolemaan.

 

Keskuksen koulutettu henkilökunta on myös tehnyt yli 12 000 onnistunutta hoitoonohjausta vapaaehtoispohjalta – kun huumeidenkäyttäjä kohdataan ihmisenä vailla tuomitsemista, hän on vastaanottavampi myös muulle kuin huumeidenpistoavulle. Kokemukset Sydneystä ja muun maailman huumeidenkäyttötiloista tukevat sitä, että valvotut huumeidenkäyttötilat ja niiden palvelut tukevat ja nopeuttavat hoitoonohjaamista sen viivyttämisen sijaan[1].

 

Sydneyn keskuksen avauduttua ympäröivän alueen neula- ja ruiskulöydökset ovat puolittuneet. Eli vaara sivullisille vähenee myös. Valvottujen pistotilojen läsnäolo vähentää tutkitusti neulojen jakamista 69%. Itse keskusten pistotilanteissa välineet ovat luonnollisesti uusia ja steriilejä, mutta tämän esimerkin vaikutus näkyy siis myös “maan alla” tapahtuvassa suonensisäisten huumeiden käytössä.

 

Helsingin valtuusto keskustelee ylihuomenna Helsingin käyttötilahankkeesta. Sormet ristiin, että paras ratkaisu löytyisi.

 

[1] http://www.emcdda.europa.eu/topics/pods/drug-consumption-rooms

 

Sydneyn ja muun maailman esimerkeistä lisää

https://www.pharmaceutical-journal.com/news-and-analysis/features/making-the-case-for-drug-consumption-rooms/20201185.article?firstPass=false

 

Vertaisarvioitua tutkimusta Tanskasta

https://harmreductionjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12954-016-0109-y

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Hienoa, että Australiasta löytyy tällainenkin hyvä esimerkki siitä, miten vaikea huumeongelma voidaan hoitaa tyylikkäästi paremmalle kannalle huumeidenkäyttötilojen avulla. Huumeiden orjat tarvitsevat apua, eivät rangaistuksia.

Australiassa on myös maailman laajin ja paras maahanmuuttajakielinen yleisradiojärjestelmä SBS, jonka suomenkielisiä radiolähetyksiä olen avustanut neljännesvuosisadan.

Australiassa on myös saatu venepakolaisten ihmissalakuljetusbisnes kontorolliin.

Ja Australian suurkaupungit on vertailuissa todettu maailman parhaiksi kaupungeiksi asua. Niissä on osatu välttää haitallista asuinalueiden segregaatiota.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Samanlaisia kokemuksia lienee ainakin Sveitsissä ja Tanskassa. Hienoa kuitenkin että vallalla olevan järjettömän repressiivisen kieltopolitiikan rinnalle nousee rationaalisia malleja. Tulokset puhukoon puolestaan.

Toimituksen poiminnat