Juho Sinisiä ja muunkin värisiä ajatuksia

Kepuko ajaa perustuloa?

  • Kepuko ajaa perustuloa?

Suomenmaa kertoo kummia. Sipilä kertoo puolueensa ajavan perustuloa ensi vaalikaudella. Niin tosiaan, vaalit lähenevät päivä päivältä, ja nyt jo luvataan aika paljon. Toisaalta sama väki ajoi läpi myös perustulokokeilun, josta onkin syytä ottaa oppia – lähinnä mielessä pitäen, että kokeilu oli melko torso.

 

Piraattilaisena sitä pitäisi kai olla vaan tyytyväinen siitä, että oman puolueen ohjelman ideat leviävät. Hyvät ja elinvoimaisimmat ideat, meemit ja geenit siirtyvät eteenpäin.

 

Suomessa tulisi todellakin ottaa käyttöön perustulo, joka korvaisi suurimman osan nykyisistä perusmuotoisista tukilajeista. Perustulo korvaisi ainakin opintorahan, vähimmäismääräiset sairausvakuutuslain mukaiset etuudet, perustoimeentulotuen, työmarkkinatuen, peruspäivärahan, kansaneläkkeen, takuueläkkeen, kotihoidon tuen ja asumistuen. Perustulon suuruudesta pitääkin sitten keskustella erikseen – lähtökohtana tulisi olla vähintään nykyinen perustoimeentuloturvan taso. Järjestely on toteutettavissa kustannusneutraalisti, sillä se korvaisi niin monia vanhoja tukimalleja suoraan, ja hyvätuloisilta perustulo verotettaisiin joka tapauksessa pois.

 

Perustulo helpottaisi erityisesti epäsäännöllisten tulojen saajia - pienyrittäjiä, opiskelijoita ja pätkätyöläisiä. Tulojen saanti ei leikkaisi perusturvaa tai edellyttäisi tukien uudelleen anomisia, kuten nykyisessä järjestelmässä, vaan kaikki palkkatulo kasvattaisi käteen jäävää summaa.

 

https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/418863/1f9737c721

Suomenmaa: Sipilä panisi sosi­aa­li­turvan jätti­re­mont­tiin ensi vaalikaudella – "Keskusta on perusturvan suurpuolue"

 

http://www.tyrannyofmajority.net/blog/fin/perustulolaskuri/

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

En nyt ottais täyttä kunniaa piraattina perustuloideasta, vihreäthän on sitä kovasti ajaneet. :p Toki aika iso osa meidän jutuista etenee.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Tarkoitus ei ollut antaa sellaista kuvaa, että asia olisi millään tasolla piraattien yksinoikeus tms.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@2. Ei se Piraattien ehdottama ollutkaan. Kuuleman mukaan Vihreillä on ollut aikoja sitten samanlainen idea, mutta se nostettiin kiireesti esille naftaliineista, kun Piraatit perustuloista ehdottivat.

Sopii kysyä, että miksi Vihreät eivät sitten ole sitä aikoja sitten ehdotelleet vaan pidätelleet sitä haudattuna?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuota noin, Juho Eeva. Palaan tähän asiaan saunavuoroni jälkeen, sillä perustulokokeilu EI OLE lopetettu.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Kiinnostaa ehdottomasti mahdollinen ensi käden tieto ja kokemus ko. kokeilusta, en ollut varma onko kokeilu vielä käynnissä niin sattui menemään imperfektiin itse blogitekstissä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Perustulo on ollut keskustan nuorisoliikkeissä esillä jo varmaan jotain 10 vuoden ajan. Muistaakseni alkuperäinen ajatus oli versio negatiivisesta tuloverosta. Perustulon tarve tulevaisuuden ratkaisuna oli myös Sipilän ajatuksissa esillä jo ennen 2015 vaaleja. Joten sikäli keskusta on sitoutunut perustulon ideaan.

Yksikään aiempi hallitus ei saanut mitään aikaan perustulon hyväksi. Sipilän hallitus sen sijaan sai suunnitelmien mukaan aikaan kokeilun, joka tosiaan on, kuten Rantakivi totesi, vielä kesken. Ymmärtääkseni nykyisenkaltainen kokeilu ei ollut alkuperäinen suunnitelma mutta tuo oli sellainen kokeilu, joka oli toteutettavissa.

Joten. Ei perustulo ole keskustalaisten keksintö. Mutta se on tosiasia, että keskustajohtoinen hallitus on ensimmäinen, joka sai edes jotain aikaan siihen suuntaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@6. Olet oikeassa. Se oli minulle hämmästyttävä uutinen, että Sipilän hallitus pisti heti käyntiin ja pidin tätä positiivisena asiana. Aikojen mentyä eteenpäin on Sipilän hallitus muuttunut huonoksi.

Toivon vaan, että saamme uuden ja paremman hallituksen ja osaa lukea raportit kunnolla.

Katsotaan miten käy sitten eduskuntavaaleissa.

Haluan, että Piraattipuolue yrittäisi korostaa lausetta: "Pidetään asiat yksinkertaisina". Se vetoaa ihmisiin ja laittaa lukemaan, että mitä meillä on ohjelmassa tarjottavaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Palasin kotiin saunavuorosta.

Minä kokosin tässä kasaan sen, että mistä perustulosta on kyse ja lisäsin mukaan materiaalit luettaviksi ja myös laitoin mukaan pari asiaa, mitkä selventävät kokonaisuutta:

-----
https://tietokayttoon.fi/julkaisu?pubid=10601 Perustuloideasta kokeiluun - Esiselvitys
https://tietokayttoon.fi/julkaisu?pubid=15703 Loppuraportti perustulokokeilun toteuttamisvaihtoehdoista

http://tutkimusblogi.kela.fi/arkisto/4439 OECD:n arvio perustulosta ja Universal Creditin ongelmista

Universal Creditin ongelmat esittelee Eeva Lennon vuodelta 2016 Yhteiskuntapolitiikka 81, sivulta Adobe Readerin mukaan sivulta 477.

https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/1315...

Jokainen varmaan muistaa, että miten viime vuonna lehdistö rupesi syyllistämään työttömiä ja lause on todellakin 2016 Lennonin raportissa:

"Työväenpuolue esitettiin sosiaaliturvaa nauttivien laiskurien puolueena,
ja se joutui vaikeaan asemaan. Äänestäjien mytologioissa puolue oli ennen samaistettu lippalakkiseen työläiseen: nyt sitä edusti kuva lihavahkosta laiskurista, joka löhösi sohvalla oluttuoppi kädessä päiväsajan televisiota töllöttäen"

Tämä on todella tuttua ja ei ole ihme, että ihmisillä menee luotto lehdistöön, kun tuollaisia sepitteitä jakelee ja keksii vielä satuja. Se lause löytyy 1-2 sivun välissä ihan lopussa ja alussa.

Perustulokokeilun väliraportti piti julkaista 2017 marraskuun aikana mutta se lykättiin sitten, että tulokset julkaistaan viimeistään 2019 tammikuusta lähtien.

Syynä on median levittelemät vääriä tietoja ja sen penkomiset ja penäämiset mahdollisilta kokeiluun valituilta ihmisiltä lisätietoja.

Tämä aiheutti sen, että kokeiluissa mukana olevat ihmisten rytmit häiriintyivät ja aiheutti huolia ja ottaneet paljolti yhteyttä tutkijoihin. Tämä puolestaan haittasi tutkijoiden työtä.

Katsotaan ensin tuloksia, että jatketaanko nykyisellä työmarkkinatuella vai otetaanko käyttöön perustulo?

Tämä kokeilu on vasta ensimmäinen vaihe, seuraavassa vaiheessa olisi ollut tarkoitus ottaa opiskelijat ja muut ryhmät mukaan.

Jos tulokset osoittavat sen, että perustulokokeilussa ihmiset työllistyivät paljon enemmän kuin vanhalla mallilla, niin sitten se laajennetaan.

Ihan oikeasti, ilman perustuloa ihmiset joutuvat laskemaan, että menettävätkö he muita tukia, kun ottavat työn vastaan ja lisää paperihommia, selvityksiä. Edes pätkätöitä ei voi ottaa, kun soviteltu päiväraha tulee viikkojen päästä ja työnantajalta pitäisi saada heti työtodistus ja se riippuu aika paljon, että milloin toimitetaan todistus sekä palkkakuitti.

Sitä ennen joutuu odottamaan päätöksiä ja se viipyy. Laskut ja muut menot eivät odota.

Muitakin asioita voisin kertoa, mutta en viitsi pidentää tätä turhaan.

Minä olen lukenut 2 kpl materiaalia perustulokokeilusta yli 300 sivua. Uskon, että harva media tai ihmiset, päättäjät ovat lukeneet kyseisiä materiaaleja.

Suurin osa mutuilevat vaikka ei saisi tehdä niin.
----

Siinä se on. Perustulokokeilu päättyy tänä vuonna ja tulokset saadaan julkaistua tammikuussa 2019 lähtien jossain vaiheessa. Toivottavasti sitä ei hukata vaalikarnevaaleihin.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Kannatan perustuloa, koska se tarjoaisi ilmaisen elämän. Se olisi todella kätevä tulonlähde Latviassa oloneuvoksena oleillessa. 750e/kk voittaisi siellä lääkärien palkat.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@12.

Oletko lukenut nuo materiaalit? Mutuilu on kiellettyä, ellei ole esittää jotain oikeaa kokemusta ja materiaalia.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Hyvin nopealla haulla en löytänyt raportista kohtaa, jossa ulkomailla asuminen tai oleskelu estäisi saamasta perustuloa.

Onko siinä mainittu sellainen? Luen raportin läpi kunhan ehdin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jos pieni määrä ihmisiä haluaisi käyttää tilaisuutta noin hyväkseen, niin sen voi hyväksyä oheistappioina. Tarvittaessa tuonkin käsittelyyn kyllä löytyisivät keinot, jotka olisivat ihan oikeudenmukaiset.

Tarkoitushan ei ole tarjota jokaiselle 750 e/kk, jonka päälle aletaan sitten tienaamaan. Jos ei halua lainkaan lisätuloja, silloin voi elää tuolla. Lisätuloista kuitenkin jää koko ajan jotain itsellekin, vain tuon perusturvan suhteellinen osuus pienenee. Jossain kohtaa tuloissa tilanne on nykyiseen tulonmuodostukseen nähden +-0.

Eihän nytkään korkeakaan marginaaliverotus estä osaa ihmisistä tekemään ylitöitä tai lisätöitä. Mutta suurimmalla osalla lienee kyllä se piste, jossa vapaa-aika voittaa työnteon. Jotkut taas tekevät kyllä töitä mutta eivät enää laskuta, koska verotus vie suurimman osan joka tapauksessa.

Toimituksen poiminnat