Juho Sinisiä ja muunkin värisiä ajatuksia

“Laillistamisesta ei ole tarpeeksi kokemuksia” - vai onko?

  • “Laillistamisesta ei ole tarpeeksi kokemuksia” - vai onko?

Coloradon osavaltio Yhdysvalloissa laillisti kannabiksen käytön, hallussapidon, kasvatuksen ja vähittäismyynnin vuonna 2013. Kotoisatkin laillistamisen vastustajat vetoavat usein siihen, että emme voi laillistaa kannabista koska emme tiedä näin totaalisen lähestymistavan muutoksen vaikutuksia. Nyt Coloradosta on kuitenkin kokemuksia jo viiden vuoden ajalta. Onko se tarpeeksi? Enempi tietysti aina parempi (pitkän ajan seurantaa on vaikea tehdä ilman pitkää ajanjaksoa), mutta jotain voimme jo sanoa laillistamisen vaikutuksista.

 

Väite: Rikollisuus lisääntyy
 

Totuus: Coloradossa kokonaisrikollisuus sekä väkivalta- ja omaisuusrikollisuus ovat laskusuunnassa. Poliisin määrärahoja säästyy myös siksi, että omatarvekasvattajien kiusaaminen on lopetettu, joten heidän tapauksensa ei enää vie poliisitutkinnan ja oikeusistuimen arvokasta aikaa.

 

Väite: Päihtyneenä ajaminen ja onnettomuudet lisääntyisivät

 

Totuus: Kannabiksen laillistamiseen on tilastollisesti kyetty liittämään 2,7% vaikutus. Koska data ajalta ennen laillistamista on rajoittunutta, emme voi varmaksi sanoa johtuuko tämä pelkästään käytön lisääntymisestä.

 

Väite: Nuorten kannabiksen käyttö lisääntyy

Totuus: Viime vuonna uutisoitiin nuorten päihteidenkäytön olevan matalimmalla tasollaan vuosikymmeneen. Vuonna 2010 20 prosenttia lukiolaisista myönsi käyttäneensä kannabista, vuonna 2016 luku oli enää 17 prosenttia.

 

Väite: Laillistaminen piristää taloutta

 

Totuus: Sekä suorat verotulot että epäsuorat tulot ovat ylittäneet odotukset. Vuonna 2015 Coloradon nettoamat kannabisverotulot olivat jo 135 miljoonaa dollaria. Alaa pyörittämään on perustettu yrityksiä aina kannabisliikkeistä ja kasvihuoneista 420-ystävällisiin hotelleihin, joten työllistävä vaikutus on myös kiistämätön.

 

Siinä joitakin esimerkkejä. Lisäksi, odottamattomana sivuvaikutuksena, opioidikuolemien määrä putosi osavaltiossa 6,5%. Mielenterveysongelmien lisääntyminen on usein huolenaiheena, mutta ensimmäiseksi on hyvä tiedostaa yksi asia – kannabiksen käyttö on lisääntynyt vuosikymmenten aikana, mutta esim. skitsofrenian esiintyvyys väestötasolla on pysynyt vakiona, 1-1,5% tietämillä. Korrelaatio ei ole kausaatiota, mutta ilman korrelaatiota ei voi olla kausaatiota.

 

Eikö olisi Suomenkin aika astua haittojen vähentämisen tielle? Nykyään haitat jäävät valtion piikkiin, kun voitot valuvat rikollisille. Coloradon tapaan voisimme myös korvamerkitä tietyn määrän kannabisverotuloista ehkäisevään päihdetyöhön sekä nuorten koulutukseen. Koska vaalit lähestyvät, uskon poliitikkojen olevan aiheesta hiljaa kannatuksen menettämisen pelossa. Ehkä muutos lähtee aikanaan EU-tasolta. Lähtee mistä lähtee, toivossa on hyvä elää.

 

https://news.lift.co/five-years-effects-legalization-colorado-washington-state/

 

https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2017/12/11/following-marijuana-legalization-teen-drug-use-is-down-in-colorado/?noredirect=on&utm_term=.50cc9e36f378

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tietoa rupeaa olemaan. Se ei vaan kelpaa tietyille piireille, koska se ei edistä heidän mielikuviaan kannabiksesta.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

https://denver.cbslocal.com/2018/05/25/state-repor...

Coloradon esimerkki todistaa lisäksi, että kannabismyymälöiden ikärajavalvonta toimii.

Toimituksen poiminnat