Juho Sinisiä ja muunkin värisiä ajatuksia

Naloksoni voi pelastaa ihmishenkiä

  • Kuva: Stonetree Harm Reduction
    Kuva: Stonetree Harm Reduction

Vaikka maassamme yleisin päihdecocktail on alkoholin ja reseptilääkkeiden sekakäyttö, niin suonensisäisillä opiaateillakin on käyttäjänsä. Naloksoni voi koitua heidän pelastuksekseen yliannostuksen koittaessa, edellyttäen että sitä on saatavilla ja yliannostuksen todistava henkilö tietää miten toimia. Useimmat suonensisäisten käyttäjät ovat todistaneet ainakin yhden yliannostuksen.

 

Naloksoni on lääkeaine, joka suonensisäisesti tai esim. nenäontelon limakalvoille annosteltuna kumoaa opioidien vaikutuksen. Se on ensiapu yliannostukseen, lääkärin hoitoon tulee aina hakeutua sillä naloksonin vaikutusaika on rajallinen. Se tulisi saada tarjolle esim. neulojenvaihtopisteisiin, ja hoitajilla tulisi olla aiheesta riittävä tietotaito että he voisivat kouluttaa käyttäjiä ja heidän läheisiään naloksonin oikeaan käyttöön.

 

Maailmalta löytyy positiivisia kokemuksia naloksonihankkeista. "Iso-Britanniassa ja Saksassa tehdyissä tutkimuksissa heroiinin ja muiden opiaattien yliannostuskuolemat vähenivät huomattavasti kun naloksonia ja yliannostuksen liittyviä ensiapuohjeita jaettiin kaikkiaan yli 200 päihderiippuvaiselle. Naloksonia annettiin 30:lle yliannostuksen saaneelle, joista kaikki selvisivät hengissä. Naloksonin jakelu ei näyttänyt lisäävän normaalitilannetta suurempaa riskinottoa huumeidenkäytössä." (https://fi.wikipedia.org/wiki/Naloksoni)

 

A-klinikkasäätiö haki viime vuonna rahoitusta pilottihanketta varten, mutta tuki evättiin. Perustelut olisi kiva nähdä.

 

https://stonetreeaus.wordpress.com/2013/09/11/real-life-angels-carry-nal...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Edelleen kysyn mitkä tahot jarruttavat huumehaittojen minimointia? Virkamiehet?

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Ettei vaan raha puhuisi. Ja narkomaani on parempi vihollisena kuin verovarojen "tuhlaamisen" kohteena.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Suomalaisessa päihdehoidossa on kaikki pielessä. Alkoholisteja ”hoidetaan” katkaisuhoidossa toisella päihteellä, diatsepiinilla, eivätkä metadonia saavat turhaan kutsu sitä ”valtion saattohoidoksi”.

Ainoa keino päästä huumeiden osalta tuloksiin ja rikollisuuden eliminointiin on legalisointi. Puhtaat aineet lisenssillä myyntiin, myynnin valvonta, ja terve kilpailu pitää huolen hintojen pysymisestä järkevällä tasolla. Huumeidenkäyttäjät pysyvät puhtaiden aineiden johdosta terveempinä, ja rikollisuus poistuu kuvioista.

Huumeiden osalta totuus on sama kuin alkoholinkin: vaikka viinaa myytäisiin kioskeissa ympäri vuorokauden, eivät nytkään ”normaalikuluttajat” joisi sitä yhtään enempää. Muutama sata alkoholistia saattaisi kuolla hieman nopeammin, mutta entä sitten? Nyt kuolevat siinä hieman alle viisikymmentävuotiaina.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Minulla on samanlainen ajatus asiasta kanssasi. Järkeä ei päihdepolitiikassa käytetä, se on hyvin omituista.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Huumeita ja niiden käyttöä kauhistelevat ihmiset harvoin perustavat käsityksensä tietoon. Päihderiippuvaiset ovat aivan tavallisia ihmisiä, oli kyseessä sitten alkoholi tai muu päihde. Alkoholin juominen on laillista, jopa lailla ohjattua(!). Laittomuus liittyy katukaupasta saatuihin huumeisiin aina, olipa kyseessä sitten lääketehtaan valmiste tai muu aine. Jo pelkkä käytön rangaistavuuden poisto huumeiden osalta parantaisi tilannetta huomattavasti. Tavoitteen tulisi luonnollisesti olla täysi legalisointi, laadunvalvonta ja lisenssillä tapahtuva myynti, aivan samalla tavallakuin laillistenkin huumeiden, eli lääkkeiden kohdalla.

Mikä ihmeoikeuttaa jonkun henkilön moralisoimaan huumeiden käytöstä, kun useimmat hänen naapurinsa syövät masennuslääkkeitä tai ovat aamulla hakeneet avohoidosta diatsepiinia ja ajaneet kaikessa rauhassa töihin? Kotikatkotkin ovatkuulemma lisääntyneet, eli diatsepiinit apteekista viikolla, henki ei haise viinalta, jasekakäyttö viinan kanssa viikonloppuna. ”Hoitotulokset” ovat varmasti loistavat...

Huumeita kauhistelevien ja samalla diapameja popsivien kannattaa muistaa, että viina ja heroiiini poistuvat ihmisestä kolmessa päivässä, diatsepiinit vaativat vähintään viikon.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Olisi hyvä erottaa huumekieltolain ja huumeiden haitat toisistaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jep, kieltolaki pitää lakkauttaa, jotkka voidaan keskittyä huumehaittojen minimointiin.

Toimituksen poiminnat